11 Nisan 2016 Pazartesi

Yüksek Kolesterole Dikkat

Bu yazımda size yüksek kolesterol nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir, hangi yiyeceklerden uzak durmalıyız hangi yiyecekleri yemeliyiz bundan bahsedeceğim.

Kolesterol belirtileri

Kanda kolesterol veya yağ düzeyinin yüksek oluşu ve ayrıca da, yağ protein kompleksinin normal olmayan bireşimi.
Lipit metabolizmasındaki aksaklıklar genelde belirti vermeden gerçekleşir; ancak kontrol amaçlı testler sayesinde ortaya çıkarılabilir.

Yüksek kolesterolün nedenleri

Kolesterol vücudumuzda üretilir; kanın normal elemanlarından biridir. Başta karaciğer olmak üzere, tüm organlarımız onun oluşumunu gerçekleştirebilecek yeteneğe sahiptir. Bu durumda vücudumuz yalnızca besinlerle kolesterol almak zorunda değildir. Yüksek bir kolesterol düzeyinin başlıca nedeni budu; yanlış beslenme, yani besinlerle birlikte fazla yağ almak. Ama yinede, tümüyle yağsız beslenen kişilerin metabolizmasında yüksek miktarlarda kolesterol üretilebilir.

Toplam kolesterol ölçümünde LDL ve HDL kolesterol oranlarına bakılır. LDL ( kötü kolesterol), kalp-damar hastalıklarının oluşumunda belirleyici rol oynar. HDL (iyi kolesterol) ise belirli bir koruyucu etkiye sahiptir.

Kan yağlarındaki artış, damar sertliği konusunda çok önemli bir risk faktörüdür. LDL'nin kandaki normal değerleri 130mg\dl'nin altındadır; 130-159 mg\dl arasındaki değerler orta derecede hastalık tehlikesinin, 160 mg\dl üzerindeki değerler ise yüksek derecede damar hastalığı tehlikesinin işaretidir. Aynı zamanda eğer kan basıncı da yüksek seyrediyorsa, yüksek kolesterol değerleri, koroner damar hastalıklarının, kalp ve beyin kanamasının oluşumunu da kolaylaştırır.

Yüksek kolesterol için ne gibi önlemler alınmalıdır?

Kolesterolü her şeyden önce hayvansal besinlerle alırız. Bitkisel besinler ise hemen hemen hiç kolesterol içermezler. Hayvansal besinlerde ise sadece et değil, süt, peynir, tereyağı, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri kolesterol içerir. İyileştirici özellikler içerin bir beslenmenin temelini değerli besinlerin oluşturması gerekir;
  • taze meyve ve sebze, baharat, patates,fındık-fıstık türleri, tohumlar, tam tahıl ürünleri(rafine edilmemiş) ve soğuk sıkılmış bitkisel yağları yiyebilirsiniz.
  • Protein içerikli olarak da, taze süt, ayran, soya ürünleri, patates ve tam tahıl ürünleri yiyebilirsiniz. Az miktarlarda taze yağsız et de yiyebilirsiniz.
  • Kabuklu deniz ürünlerinden uzak durun bunlarda yüksek miktarda kolesterol içermektedir
  • Katkılı yiyeceklerden, konservelerden, şeker ve beyaz undan, fast-food ürünlerinden uzak durmanız gerekmektedir.
  • Yulaf ezmesi ve yulaf kepeği kolesterol düzeyini düşürür.
Not: Bu yazı herhangi bir sağlıkçı tarafından yazılmamıştır. Kişisel araştırmalarım ve deneyimlerim sonucu yazılan bir yazıdır. Herhangi bir reçete olarak kullanılamaz. Ne gibi önlemler almanız gerektiğini öncelikle doktorunuzla danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder