Aşırı Adet Kanamalarının Belirtileri ve Nedenleri
Aşırı adet kanamaları genellikle alt karında kramplı bir ağrı eşliğinde devam eder. Üşütmeden kaynaklı aşırı kanamalara genellikle sırt ağrıları da eşlik eder.
Aşırı ve sancılı adet kanamalarının pek çok nedeni olabilir; örneğin, salgı bezi rahatsızlıkları, endometrit (döl yatağı içini döşeyen tabaka arızalar),yumurtalıklarda ve döl yatağında hastalıklı değişimler, stres gibi psikolojik baskılar, korku, eşle kavga ve ayrılma gibi nedenleri olabilir.
Biyolojik olarak adet kanamalarının nedenleri ise adet görme ağrılarını başlatan, organizmanın her bölümünde üretilebilen ve damarlarda, bağırsaklarda ve döl yatağında kas gerginliklerine yol açan, prostaglandin adlı,hormon benzeri maddelerdir. Bu maddenin üretimindeki herhangi bir fazlalık, dölyatağı ve bağırsak kramplarına, mide bulantısına, baş dönmesine, ter boşanmasına ve kan dolaşımındaki yetersizliklere yol açabilir.
Bir kaç doğumu geride bırakmış kadınlarda, genişleyen döl yatağının iç yüzeyini sümüksü bir doku kaplar. Bu durum aşırı adet kanamalarına yol açabilir ama neyse ki genellikle ağrısız geçer.
Aşırı adet kanamaları büyük çoğunlukla. odaklanma bozukluklarına ve dolaşım yetersizliğine yol açan gizli kansızlığa neden olur.
Aşırı Adet Kanamalarında Ne Gibi Önlemler Alınabilir
- Bitki çaylarından çobançantası, atkuyruğu,ve sarı kantaron kanamaları azaltıcı etkilere sahiptir.
- Dinlenmek rahatlatır. Adet kanaması döneminde, dölyatğındaki kramp duyusunu uyarabilecek bedensel etkinliklerden kaçının.Yani güç kullanımı gerektiren spor türleri yapmamalısınız.
- En etkili yöntem, ergenlik döneminde gençler anne ve babaları tarafından cinsellik konusunda aydınlatılırken, adet kanamalarının tabulaştırılmadan açıklığa kavuşturulmasıdır. Adet kanamasının kadınlar için doğal bir olay olduğu, kesinlikle hiç bir sembolik anlam içermediği, gerekli sağlık önlemleri alındığında herhangi bir sağlık sorunu oluşmayacağı açıkça çocuklara anlatılmalıdır.
- Kanama yoğunluğunu azaltabilmek için, adet döneminden 2-5 gün öncesinden başlayarak daha az su içmeye özen gösteriniz. Buna karşın daha fazla tahıl ekmeği yiyiniz.
- kramp çözücü etkiye sahip olan magnezyum içerikli besinlere öncelik tanıyın. sebze ve meyvelerde magnezyum bol miktarda bulunur.
- Adet döneminde, kahve, çay ve sigaradan uzak durmalıyız. Kafein, teein, ve nikotin, kan damarlarını daraltarak, gevşeyebilme yeteneğinizi sınırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder