22 Ağustos 2019 Perşembe

Hava Sürtünmesiz ortamda Tüy ve Bowling topu deneyi

Havasız ortamda tüy ve bowling topu aynı anda yere düşer mi? Bir ağır bir hafif maddeyi havasız ortamdan serbest düşme yaptırırsak neler olur?  Havasız ortamda serbest düşme deneyi sonuçları nelerdir?
Galileo serbest düşme deneyi
Galileo'nun deneyi basitti. Bir ağır(bowling topu) bir hafif (tüy) cisim aldı. Önce hava sürtünmeli bir ortamda cisimleri yüksekten hangisinin daha önce düştüğünü gözlemlemek için ikisini de aynı anda bıraktı. Bu durumda tüyler bowling topuna göre daha yavaş hızla düştüler. Bunun nedeni hava sürtünmesidir. Kütleçekiminin gerçek doğasını görebilmemiz için havadan kurtulmamız gerekmektedir. Bunun için havası alınmış büyük bir vakum odası kurulmuş ve odanın içindeki havadan tamamen kurtulunmuştur. Aynı deney vakum odasında denenmiş ve ilginç bir şekilde tüy ve bowling topu aynı anda yere düştüğü gözlemlenmiştir.Deney sonucunda cisimlerin hızlarının kütleden bağımsız olduğu açıkça görülebilmektedir.Cisimleri aynı anda aşağıya doğru çeken kuvvet yer çekimi kuvvetidir.  Ayrıca cisimler sabit bir ivme ile sürekli hızlanırlar. Bu ivme yer çekimi ivmesi olan g = 9,81yaklaşık olarak  10 m/s2 kabul edilir. 

Yer çekimi ivmesini 10m/s2 olarak kabıl edersek 
1 sn sonraki hızı 10m/s2
2 sn sonraki hızı 20m/s2 ... diye devam eder. Her hangi bir zaman sonundaki hızı sorulursa V=gxt formülü ile hesaplanır. V=hız    g=yer çekimi ivmesi      t= geçen zaman

Deneyin videosu:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder