27 Nisan 2016 Çarşamba

Polen Alerjisi Belası

Alerji nedir? Polen Alerjisi Nedir? Polen alerjisi olanlar nelere dikkat etmelidir? Polen alerjisi tehlikeli midir? Neden alerji oluruz?
Baharın gelmesini bütün canlılar sevinç ve coşkuyla karşılar. Ama ne yazık ki bazılarımız için baharın gelmesi bir kabusa dönüşebilir. Bazılarımızın vücutları polenlere karşı aşırı bir tepki  gösterebilir. Bu yazıda polene alerjisi olan arkadaşlarımızın polen alerjilerini bazı önlemler alarak en düşük seviyede geçirmelerini sağlayarak bahar coşkumuza onları da dahil etmek amaçlanmıştır.

Polen alerjisi nedir ve neden olur

Alerji nedir? Alerji normalde zararlı olmayan maddelerin vücudumuzun aşırı tepki vermesiyle meydana gelen bir olaydır. Herkeste bu tepki meydana gelmez onun için kişinin genetiği ile alakalı bir etkendir. Bu alerji yapan maddelere ise alerjan maddeler denir.
Polenler bitkilerin erkek organlarının kendilerini döllemek için yaptıkları bir çeşit kokulu ve renkli tozlardır. Bu tozlar sıcak ve rüzgarlı havalarda kolayca yayılabilirler bu yüzden bahar aylarında polen alerjisi şikayetleri daha çok olur.
Polenler genellikle alerjik nezlesi ve astım hastalarının baş belalarıdır. Alerjik nezlesi olanların ilk yapacakları iş hemen bir hekime başvurarak hangi polene karşı alerjik reaksiyon gösterdiklerini doktor yardımıyla tespit ederek mümkün olduğunca o polenden uzak durmaktır. Tedavi amaçlı olarak doktorunuz ilaç veya aşı tedavisi uygulayabilir.

Polen alerjisine karşı alınacak önlemler

Alerjisi olan hastaların;
Gerekmedikçe sokağa çıkmamalıyız ve polen maskesi takmalıyız
Arabalarımızın camlarını kapalı tutmalıyız ve klima filtrelerini düzenli olarak değiştirmeliyiz.
Evlerimizi sabah saatlerinde değil öğleden sonra havalandırmalıyız.
Eve geldiğimizde duşa girip kıyafetlerimizi değiştirip yıkamalıyız.
Kıyafetlerimizi mümkün olduğunca evin içinde kurutmalı.
Hastaların sigara dumanı, parfüm, boya kokusu gibi etkenlerden uzak durması hastalığın ağırlaşmasını önler.


26 Nisan 2016 Salı

Aşırı Adet Kanaması

Bu yazıda; ''Aşırı adet kanamam var ne yapmalıyım, aşırı adet kanaması neden olur, aşırı adet kanamalarına önlem olarak neler yapabilirim.'' konularını ele alacağım.

Aşırı Adet Kanamalarının Belirtileri ve Nedenleri

Aşırı adet kanamaları genellikle alt karında kramplı bir ağrı eşliğinde devam eder. Üşütmeden kaynaklı aşırı kanamalara genellikle sırt ağrıları da eşlik eder.

Aşırı ve sancılı adet kanamalarının pek çok nedeni olabilir; örneğin, salgı bezi rahatsızlıkları, endometrit (döl yatağı içini döşeyen tabaka arızalar),yumurtalıklarda ve döl yatağında hastalıklı değişimler, stres gibi psikolojik baskılar, korku, eşle kavga ve ayrılma gibi nedenleri olabilir.
Biyolojik olarak adet kanamalarının nedenleri ise adet görme ağrılarını başlatan, organizmanın her bölümünde üretilebilen ve damarlarda, bağırsaklarda ve döl yatağında kas gerginliklerine yol açan, prostaglandin adlı,hormon benzeri maddelerdir. Bu maddenin üretimindeki herhangi bir fazlalık, dölyatağı ve bağırsak kramplarına, mide bulantısına, baş dönmesine, ter boşanmasına ve kan dolaşımındaki yetersizliklere yol açabilir.

Bir kaç doğumu geride bırakmış kadınlarda, genişleyen döl yatağının iç yüzeyini sümüksü bir doku kaplar. Bu durum aşırı adet kanamalarına yol açabilir ama neyse ki genellikle ağrısız geçer.
Aşırı adet kanamaları büyük çoğunlukla. odaklanma bozukluklarına ve dolaşım yetersizliğine yol açan gizli kansızlığa neden olur.

Aşırı Adet Kanamalarında Ne Gibi Önlemler Alınabilir

  • Bitki çaylarından çobançantası, atkuyruğu,ve sarı kantaron kanamaları azaltıcı etkilere sahiptir.
  • Dinlenmek rahatlatır. Adet kanaması döneminde, dölyatğındaki kramp duyusunu uyarabilecek bedensel etkinliklerden kaçının.Yani güç kullanımı gerektiren spor türleri yapmamalısınız.
  • En etkili yöntem, ergenlik döneminde gençler anne ve babaları tarafından cinsellik konusunda aydınlatılırken, adet kanamalarının tabulaştırılmadan açıklığa kavuşturulmasıdır. Adet kanamasının kadınlar için doğal bir olay olduğu, kesinlikle hiç bir sembolik anlam içermediği, gerekli sağlık önlemleri alındığında herhangi bir sağlık sorunu oluşmayacağı açıkça çocuklara anlatılmalıdır.
  • Kanama yoğunluğunu azaltabilmek için, adet döneminden 2-5 gün öncesinden başlayarak daha az su içmeye özen gösteriniz. Buna karşın daha fazla tahıl ekmeği yiyiniz.
  • kramp çözücü etkiye sahip olan magnezyum içerikli besinlere öncelik tanıyın. sebze ve meyvelerde magnezyum bol miktarda bulunur.
  • Adet döneminde, kahve, çay ve sigaradan uzak durmalıyız. Kafein, teein, ve nikotin, kan damarlarını daraltarak, gevşeyebilme yeteneğinizi sınırlar.
Not: Çok şiddetli kanama ve ağrı varsa derhal doktorunuza başvurunuz.

11 Nisan 2016 Pazartesi

Yüksek Kolesterole Dikkat

Bu yazımda size yüksek kolesterol nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir, hangi yiyeceklerden uzak durmalıyız hangi yiyecekleri yemeliyiz bundan bahsedeceğim.

Kolesterol belirtileri

Kanda kolesterol veya yağ düzeyinin yüksek oluşu ve ayrıca da, yağ protein kompleksinin normal olmayan bireşimi.
Lipit metabolizmasındaki aksaklıklar genelde belirti vermeden gerçekleşir; ancak kontrol amaçlı testler sayesinde ortaya çıkarılabilir.

Yüksek kolesterolün nedenleri

Kolesterol vücudumuzda üretilir; kanın normal elemanlarından biridir. Başta karaciğer olmak üzere, tüm organlarımız onun oluşumunu gerçekleştirebilecek yeteneğe sahiptir. Bu durumda vücudumuz yalnızca besinlerle kolesterol almak zorunda değildir. Yüksek bir kolesterol düzeyinin başlıca nedeni budu; yanlış beslenme, yani besinlerle birlikte fazla yağ almak. Ama yinede, tümüyle yağsız beslenen kişilerin metabolizmasında yüksek miktarlarda kolesterol üretilebilir.

Toplam kolesterol ölçümünde LDL ve HDL kolesterol oranlarına bakılır. LDL ( kötü kolesterol), kalp-damar hastalıklarının oluşumunda belirleyici rol oynar. HDL (iyi kolesterol) ise belirli bir koruyucu etkiye sahiptir.

Kan yağlarındaki artış, damar sertliği konusunda çok önemli bir risk faktörüdür. LDL'nin kandaki normal değerleri 130mg\dl'nin altındadır; 130-159 mg\dl arasındaki değerler orta derecede hastalık tehlikesinin, 160 mg\dl üzerindeki değerler ise yüksek derecede damar hastalığı tehlikesinin işaretidir. Aynı zamanda eğer kan basıncı da yüksek seyrediyorsa, yüksek kolesterol değerleri, koroner damar hastalıklarının, kalp ve beyin kanamasının oluşumunu da kolaylaştırır.

Yüksek kolesterol için ne gibi önlemler alınmalıdır?

Kolesterolü her şeyden önce hayvansal besinlerle alırız. Bitkisel besinler ise hemen hemen hiç kolesterol içermezler. Hayvansal besinlerde ise sadece et değil, süt, peynir, tereyağı, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri kolesterol içerir. İyileştirici özellikler içerin bir beslenmenin temelini değerli besinlerin oluşturması gerekir;
  • taze meyve ve sebze, baharat, patates,fındık-fıstık türleri, tohumlar, tam tahıl ürünleri(rafine edilmemiş) ve soğuk sıkılmış bitkisel yağları yiyebilirsiniz.
  • Protein içerikli olarak da, taze süt, ayran, soya ürünleri, patates ve tam tahıl ürünleri yiyebilirsiniz. Az miktarlarda taze yağsız et de yiyebilirsiniz.
  • Kabuklu deniz ürünlerinden uzak durun bunlarda yüksek miktarda kolesterol içermektedir
  • Katkılı yiyeceklerden, konservelerden, şeker ve beyaz undan, fast-food ürünlerinden uzak durmanız gerekmektedir.
  • Yulaf ezmesi ve yulaf kepeği kolesterol düzeyini düşürür.
Not: Bu yazı herhangi bir sağlıkçı tarafından yazılmamıştır. Kişisel araştırmalarım ve deneyimlerim sonucu yazılan bir yazıdır. Herhangi bir reçete olarak kullanılamaz. Ne gibi önlemler almanız gerektiğini öncelikle doktorunuzla danışınız.